Responsive Image

Университетска Първа МБАЛ София „Св. Йоан Кръстител” -  с нов скенер

От месец юли 2022 г. Отделението по образна диагностика към Университетска Първа МБАЛ София „Св. Йоан Кръстител” разполага с един от най-новите модели и последно поколение на апаратурите за компютърна томография. Апаратът е с значително по-ниски нива на радиационно облъчване и същевременно с една от най -високите резолюции, както и е висококачествени и информативни дву- и триизмерни реконструкции. Тези технически параметри, съчетани с опита на специално обученият екип, позволяват да се извършват всякакъв тип компютър-томографски изследвания на всички органи и системи в човешкото тяло с много висока прецизност и диагностична стойност в спешен и планов порядък.
Responsive Image

Най-съвременно поколение ЯМР

Отделението по образна диагностика разполага и с магнитен резонанс  от най-съвременно поколение  с мощност 1.5 Т и е напълно обновен с най-новите хардуерни продукти и софтуерни версии на производителя. Това надграждане допринася до липса на ограничения в диагностиката на всички органи и системи в човешкият организъм с магнитно-резонансна томография.  С това осъвременяване, апаратурата не отстъпва по качество и прецизност с всички апарати от този тип произвеждащи се и в момента. Окомлектовката на апаратурата разполага дори и със специализиран детектор за изследване на млечни жлези.

Как да се предпазим от грипа и сезонните инфекции?

В разгара на сезона сме, за който са характерни грипът и другите сезонни респираторни вирусни инфекции. Грипът е силно заразно заболяване, което лесно се разпространява от човек на човек и бързо може да достигне размерите на епидемия. Особено уязвими при заразяване са хората със слаба имунна система, в това число децата, бременните жени, възрастните хора над 65 години и тези с хронични заболявания. Възрастните хора са заразни около 1 ден преди и 5 дни след появата на симптомите. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се запазва по-дълго време в организма им и те разпространяват заболяването през по-продължителен период от време (10 и повече дни
Не трябва да забравяме, че грипните вируси могат да предизвикат сериозно заболяване при лица от всички възрастови групи, включително и при напълно здрави хора и не бива да се подценява. Заразяването става лесно, от човек на човек, при контакт с болни хора чрез кашляне и кихане, при контакт със заразени повърхности, включително и ръкостискане.
Грипът и другите сезонни инфекции имат подобни симптоми, и трудно може да се направи разлика между тях. Поради това е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ, а да не се предприема самолечение. Препоръчително е при поява на симптоми да да си останем у дома, за да не се разпространява заболяването.
За проява на симптомите на грипа обикновено са необходими около 1-2 дни. Типичният грип се характеризира с внезапна висока температура, суха кашлица, главоболие, физическа слабост, зачервено гърло, болки в мускулите и ставите. Болният от грип може да остане на легло няколко дни и обикновено е нужна седмица за възстановяване. Общата отпадналост и слабост продължават няколко седмици
За да не заразяваме околните, е важно не само си останем у дома, а и да спазваме дистанция, да поставяме салфетка или ръка пред устата си при кашляне и кихане.
По време на разгара на разпространението на респираторни инфекции е препоръчително да носим лицева маска най-вече, когато сме в затворени пространства и има струпване на повече хора - градския транспорт, асансьори, класни стаи, офиси, магазини, заведения за хранене.
Най-сигурният начин за профилактика на грипа и намаляване на смъртността, и тежките усложнения са съвременните грипни ваксини. Поставянето на противогрипна ваксина трябва да стане поне 2-3 седмици преди навлизане в грипния сезон. Важни профилактични мерки за предпазване от грип са и избягването на контакти с болни хора и спазването на добра лична хигиена. Това включва често измиване на ръцете с вода и сапун, използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа, закриване със салфетка или ръка на устата и носа при кихане или кашляне, носене на маска на лицето, избягването на търкането на очи и нос с мръсни ръце, често проветряване на въздуха в затворени помещения, редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения и др.
Важно е да знаем, че грипът може да бъде опасен и да се развият редица усложнения, засягащи не само дихателната система. Поради тази причина е важно да се разпознаят ранните признаци на влошаване, за да се вземат своевременни мерки. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Личният лекар ще назначи съответното лечение, като по негова преценка може да препрати пациента към консултация със специалист или да го насочи към болнично лечение.

 


​​​​Университетска Първа МБАЛ - София „Св. Йоан Кръстител” с преференциални цени на пакетни лабораторни изследвания

Университетска Първа МБАЛ София „Св. Йоан Кръстител” създаде за своите пациенти   специализирани лабораторни пакети с различен профил на преференциални цени. От тях може да се възползват хора от всички възрастови групи, които се нуждаят от лабораторни изследвания с профилактична или с диагностична цел. Клиничната лаборатория на лечебното заведение разполага с модерна и надеждна апаратура и квалифициран персонал и извършва широк спектър от изследвания - пълна кръвна картина, кръвно-захарен профил, изследване за холестерол и липиден профил, тестове за хормони и витамини, чернодробни ензими, туморни маркери и др. Повече информация за специализираните лабораторни изследвания можете да намерите на сайта ни в секция „Клинична лаборатория“
​​​​​​